Ophemertse Worstenbroodjes

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 16:30

Wat ze daar in Brabantse kunnen, moeten we in Ophemert ook kunnen! Er zit niet iets 'echts' Ophemerts in verwerkt maar zijn gewoon hier gemaakt en lekker geef ik ze deze naam. 

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kommen 
  • Eventueel een keukenmachine of handmixer met deeghaken maar dit is geen vereiste. 

Ingrediënten 

Voor het Brood (deeg) 

  • 7 gram droge instant gist (1 zakje) 
  • 9 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 250 ml melk 
  • 100 gram ongezouten boter 

Voor de worstjes 

  • 25 gram mosterd
  • snufje peper en een snufje zout 
  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei 
  • 75 gram paneermeel

Je hebt een 2e ei nodig om de broodjes aan het einde mee in te smeren voor ze de oven in  gaan. Deze gaat dus niet in het deeg of in door het gehakt. 

Wat moet je doen? 

Stap 1. Doe alle ingrediënten voor het brood in één kom. Kneed de ingrediënten in 10-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Ik heb dit eerst in een keukenmachine gedaan met deeghaken en daarna met de hand gekneed. 

Stap 2. Verdeel het deeg in 20 stukken/bolletjes. Plaats ze op een bakplaat 

Stap 3. Laat de deegballetje 30 minuten 'rijzen'/rusten, Ik heb er een theedoek (droog) overheen gelegd. 

Stap 4. In de tussentijd kun je aan de slag met de worstjes. Doe de ingrediënten voor de vulling in een kom, kneed alles door elkaar. Maak 20 worstjes van het mengsel. Is het iets te nat voeg dan iets meer paneermeel toe. 

Stap 5. Neem een balletje deeg en rol dit uit (in de vorm van een worstje). Zorg wel dat je iets langere 'worstjes' hebt. Maar in het midden met je vingers in inkeping voor het worstje. 

Stap 6. Leg het worstje in het deeg, vouw de randen over het worstje, ik heb eerst de zijkanten gedaan en daarna de lange zijdes. Als laatste heb ik het worstje nog even over het aanrecht gerold om er meer één geheel van te maken. 

Stap 7. Leg het broodje (tip: met de naad naar beneden0 op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Stap 8. Dek de broodjes opnieuw af met een theedoek en laat ze 60 minuten narijzen/rusten. Bestrijk ze vervolgens met het geklutste ei voordat ze de oven ingaan.

Stap 9. Bak de broodjes in 18 minuten op 220 °C 

Stap 10. Haal ze uit de oven en smullen maar, ze zijn zowel warm als koud erg lekker! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.