Ik hoor nog veel mensen om ons heen met kleintjes die nog tot het jaar een flesje aanbieden aan hun kleintje of kindjes die het afbouwen na een jaar lastig vinden.
De Fles, dat klinkt voor ons alweer zo ver weg en lang geleden. Wij hadden namelijk een snelle 'flessen weigeraar' of 'flessenmoe' zoals het consultatiebureau het noemde.
Ik heb me hier in eerste instantie heel erg druk om gemaakt en meerdere malen contact gezocht voor advies. Daarnaast heb ik heel het internet afgestruind naar informatie en soortgelijke verhalen. Ik weet nu dat ons kindje gewoon vlot was. Hij weigerde namelijk vanaf 32 weken alle flessen, met moeite kregen we er een beetje in maar als hij zijn tong naar buiten duwde wisten we alweer hoe ver het was en kreeg je de tuit er niet meer in. Dit terwijl hij rond die tijd nog echt wel 4 flessen met melk per dag moest binnen krijgen en hij nog geen water mocht.
Wat hebben we eraan gedaan?
In eerste instantie bleef ik aan de gang met de fles, al waren het maar enkele slokjes ik bleef het proberen. Vele flessen belandde daarom in de goot en de frustratie groeide. Toen bleek dat dit echt niet werkte gingen we aan de slag met een alternatief namelijk pap met melkpoeder. Zo kreeg Jeppe toch zijn vocht en voeding binnen door het hem aan te bieden op een lepel. 4 keer per dag kreeg hij dus een bakje met pap aangemaakt met kunstvoeding (melk). Dit ging goed, dus besloten we dit aan te houden. krijgen.
Te weinig vocht en verstopping
Ondertussen hield ik contact met het consultatiebureau. Zij gaven aan dat ook in fruithapje en avond eten vocht zat dus dat hij door het op deze manier aan te pakken hij voldoende vocht binnen zou. Helaas bleek dit niet helemaal te kloppen. Jeppe kreeg enorm last van verstoppingen, poepte soms dagen niet en zag vervolgens heel hard te persen wat hem zichtbaar pijn deed omdat het hem gewoon niet lukte. Ik belandde zelfs op een zondag in het ziekenhuis omdat hij zo'n grote bal had uit proberen te poepen dat ik er zelf van in tranen ben uitgebarsten zoveel pijn deed het hem. En dan voel je jezelf echt machteloos .. Je kan niks, je kan hem wel proberen te helpen maar toucheren (zoals dat heet) is echt een vak apart en je bent bang dat je alleen maar meer schade aanricht. Heel eerlijk zijn wij ons wel eens kapot geschrokken van wat er uit kwam, dat je echt dacht dat er een volwassenen het had neergelegd. Daarna was hij het dan wel kwijt maar het leek wel een halve bevalling, hij begon te krijsen, huilen, persen en werd helemaal nat van het zweet.
Wat konden we doen tegen deze verstopping?
We hebben van alles geprobeerd:
- Dunnere pap (meer melk)
- Bepaalde fruit en groentes vermijden (spinazie, peer en banaan)
- Water geven
- Olijfolie door de pap
- In bad zetten (op advies, zou het ook opwekken)
- Zetpil zetten (op advies)
- thermometer in het kontje (op advies)
Uiteindelijk ben ik toch bij de dokter belandt en is er gekozen voor een soort siroop (geen vezelzakjes omdat hij hier nog te jong voor was, hier hebben ze wel over getwijfeld). Deze siroop hebben we eerste een periode structureel gebruikt om alles op gang te krijgen daarna werd ons geadviseerd om dit te gebruiken wanneer wij dachten dat het nodig was. Uiteindelijk toen Jeppe water begon te drinken werd het probleem minder en hadden we de siroop bijna niet meer nodig. Hij heeft er nog een enkel keer last van gehad : (één dag) op vakantie bijvoorbeeld. Wij denken echter dat dit meer te maken had met het vele witte brood wat er gegeten werd in Griekenland.
Luie darmen
Vanuit allerlei kanten kregen we te horen dat we op moest passen met medicijnen omdat darmen lui kunnen worden (gaf men aan) door dit soort middelen. Opnieuw ging ik op onderzoek uit en heb ik deze vraag neergelegd bij een arts. Zij gaven aan dat het gebruik van deze siroop geen problemen kon veroorzaken omdat dit spul alleen vloeibaarder maakt en verder niks doet aan de darmen zelf. Op dit moment staat er dus een fles in de kast voor noodgevallen maar zoals ik aangaf hoeven we dit bijna niet meer te gebruiken.
Reactie plaatsen
Reacties