Tijdens mijn controle bij 27 weken zag ik ineens een oranje formulier op tafel verschijnen, als volwasse vrouw met extreme prikangst wist ik direct .. dit is niet goed dat wordt prikken. Wat ik al vreesde bleek waar, ik moest er weer aan geloven .. bloedprikken.
Waarom dan?
Dit keer zou ik geprikt worden op zwangerschapsdiabetes de zogenoemde glucosetest. De test waar ik al veel verschrikkelijke verhalen over heb gehoord. Het mierzoete drankje dat sommige nooit meer vergeten en amper weg kregen, vingerprikken en bloedprikken.. Mijn vorige zwangerschap had ik hier niet mee te maken gehad en was het bij 1 keer bloedprikken en 1 keer ijzer (via een vingerprikje) gebleven. Er werd mij nog verteld dat het niet verplicht is maarja.. ook wij willen het beste voor ons meisje. Dus na een flinke huilpartij met moeders aan de telefoon plande ik maar direct een afspraak in voor de week erna.
Wat feiten op een rij
- 5 tot 10% van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes.
- Het wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd.
- Zwangerschapsdiabetes brengt verschillende gezondheidsklachten met zich mee.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Dit ontstaan onder invloed van zwangerschapshormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt. Deze zwangerschapshormonen remmen namelijk de werking van het hormoon : insuline. Het kan dat je lichamelijk hier normaal op reageert door meer insuline aan te maken maar in het geval van zwangerschapsdiabetes gebeurd dit dus niet of onvoldoende. Je begrijpt dat er dus te veel suiker in je bloed blijft zitten waardoor het zogenoemde glucosegehalte (te) hoog blijft. Dit ontstaan vaak tussen de 24 en 28 weken van de zwangerschap en verdwijnt vaak weer na de bevalling (het is dus vaak van tijdelijke aard)
Wat zijn de consequenties?
- Hoge glucosewaarden zijn (vooral) schadelijk in de eerste weken van een embryo tijdens het vormen van (belangrijke) organen
- Via de placenta krijgt de ongeboren baby grote hoeveelheden suiker binnnen. Dit kan als gevolg hebben dat de baby zelf insuline gaat produceren om deze hoeveelheid suiker 'weg te werken'. Dit heeft als gevolg dat de glucose in het embryo zal worden omgezet in vet. Je begrijpt je baby wordt dan te snel groot (snellere groei) en te zwaar.
- Dit verhoogde geboortegewicht kan lijden tot een langere bevalling, de kans op een keizersnede neemt toe en de baby kan blessures oplopen tijdens de bevalling.
- Daarnaast kan het ook lijden tot meer kans op infecties (aan bijvoorbeeld nieren, blaas, baarmoederhals en in de baarmoeder zelf).
- Een baby kan daarnaast hinder ondervinden bij de rijping van de longen en hebben meer kans op diabetes.
Wanneer heb je meer kans op zwangerschapsdiabetes?
Soms heb je een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Hieronder enkele voorbeelden :
- (Zwaar) overgewicht of obesitas bij de moeder (BMI meer dan 30)
- Te snelle groei van de baby
- Eerdere baby zwaarder dan 8 pond
- Te veel vruchtwater
- Diabetes type 2 in de familie (eerste graad, vader, moeder, broer of zus)
- Een Surinaams-Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst
- Zwangerschapsdiabetes tijdens een eerdere zwangerschap
- Overlijden van één van je kinderen voor de geboorte
- Ouder zijn dan 35 jaar
- Diabetes in de familie
- Een eerdere miskraam
- Te hoog cholesterol of bloedsuiker
Helaas had ik er nog wat kilo's aan zitten van Jeppe waardoor ik overgewicht heb volgens mijn BMI, hierdoor kwam ik deze keer in aanmerking voor een suikertest/glucosetest.
Hoe werkt zo'n test?
- Je plant een afspraak in het ziekenhuis voor een glucosetest
- Je zorgt dat dit vroeg in de ochtend is, dit omdat je 'nuchter' moet zijn
- Op de dag voorafgaand aan het onderzoek mag je niet meer eten en drinken vanaf 20.00 uur
- Je gaat nuchter naar het ziekenhuis voor de afspraak en meldt je daar aan.
- Er wordt dan bloed afgenomen (via de arm) en in mijn geval wilde ze voor de ijzer ook een vingerprik. De dame in kwestie was echter zo lief om het bloed van de vingerprik uit het buisje van de arm te halen zodat ik dit niet meer hoefde te prikken in de vinger (aangezien ik daar als een kleine baby zat te huilen van angst).
- Vervolgens krijg je een heel zoet drankje (2 bekers, van die witte plastic bekers vol). Deze dien je volledig op te drinken. Daarna mag je 2 uur niks eten en drinken en moet je rust houden. Je mag dus niet gaan stofzuigen of fietsen. Je kan er voor kiezen om naar huis te gaan of 2 uur in het ziekenhuis te blijven.
- Na 2 uur kom je terug bij de prikpoli en wordt er nog een vingerprik afgenomen en worden je waardes opnieuw bepaald
Hieronder vind je een overzicht (van www.oudersvannu.nl) van de waarden.
Behandeling van zwangerschapsdiabetes:
- Bloedglucosemeter : je dient zelf een dag curver bij te houden. Je geeft deze waarden door aan de diabetesverpleegkundige (bijvoorbeeld een keer in de week). Zo wordt er controle gehouden
- Een dieet : Je krijgt advies over je voedingspatroon. Je wordt hiervoor uitgenodigd bij een diëtiste.
- Insuline injecties : indien aanpassing van voeding onvoldoende werkt.
Mijn ervaring en waarden
Ik was al dagen overstuur na het plannen van deze afspraak (gezien mijn prikangst). Ik heb wel 3x het ziekenhuis gebeld om te vragen of ze konden uitleggen wat er ging gebeuren (waar ze gingen prikken, hoe vaak ect.). Verder had de verloskundige ook maar direct ingevuld dat ik geprikt moest worden op ijzer zodat ik daar niet nog een keer voor terug moest.
Vriendinnen en mijn zusje vertelde over het smerig drankje en dat zij dat erger vonden dan de prikken alleen hier was ik vanaf het begin niet zo bang voor ik dacht dat lukt me wel, dat loopt wel los.
Janken, janken en nog eens janken
Na een nachtje niet slapen, ging ik 's morgens om 8.00 uur op pad naar het ziekenhuis (met moeders als mentale steun). Ik had de mascara maar heel licht aangebracht aangezien ik de avond ervoor, 's nachts en bij het opstaan al had lopen huilen. Aangekomen in het ziekenhuis ging ik weer.. en bleven de tranen maar komen. Ik kan mezelf op zo'n moment niet rustig krijgen.
Uiteindelijk werd ik geroepen en mocht ik een kamertje in bij een hele lieve wat oudere dame. Ze wilde alles heel rustig uitleggen maar ik gaf aan dat ze beter maar gewoon kon beginnen want dat een uitleg het alleen maar erger zou maken. Ik werd vervolgens geprikt (2 buisjes) bloed via mijn arm (in mijn ellenboog). Eigenlijk was het zo gebeurd en viel het weer enorm mee (zoals altijd achteraf). De lieve dame nam het prikje voor het ijzer gelukkig uit mijn buisje met bloed zodat ik niet ook nog een vingerprik hoefde.
Op het schermpje zag ik 4,2 staan als suikerwaarde. Volgens de gegevens netjes op de nuchtere maag. Vervolgens kreeg ik een klein flesje met het 'suikerdrankje' dit waren eigenlijk 2 witte plastic bekertjes aan hoeveelheid (ik had veel meer verwacht). Ik begon met drinken en vond het inderdaad erg zoet maar kreeg het drankje goed weg. Ergens vond ik het niet eens zo vies en wel wat lekkers hebben. Ik had de 2 bekers dan ook zo weggewerkt.
Ik mocht vervolgens 2 uur in het ziekenhuis gaan zitten of naar huis, helaas mocht ik in deze 2 uur niks drinken en eten, dat was jammer, want de zoete drank op je nuchtere maag voelt toch niet echt mega lekker. Ik had echt zin in een kopje thee of koffie. Na 2 uur melden we onszelf weer aan de prikbalie. Daar werd er een vingerprikje gezet waarna er 6,2 verscheen op het apparaatje.
Gezien bovenstaande kolom denk ik dat ik dus netjes zat en dat ik dus géén zwangerschapsdiabetes heb maar de officiële uitslag krijg ik via de verloskundige. Vervolgens reed ik heel snel naar huis om een krentenbol en kop koffie naar binnen te werken en die smaakte verrukkelijk!
Kortom, achteraf gezien denk ik weer... waar heb ik me druk om gemaakt en viel het me enorm mee. De prikken, het drankje, het niet eten. Ik had het in mijn hoofd allemaal weer veel erger gemaakt.
Het is nog even afwachten op de officiële berichtgeving vanuit de verloskundige maar ik verwacht dat het wel goed zit.
Morgen gaan we opnieuw op pad voor een prik : voor de 22 weken prik (kinkhoest) en dan heb ik mijn prikkenquote voor deze zwangerschap hopelijk wel even gehad. Maar... ik hou me aan het volgende vast : alles voor de kleine meid.
Reactie plaatsen
Reacties
Heb je weer leuk beschreven.