'Bakken' maar : Meringue het 'knapperige schuim''

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 17:04

Een van mijn favorieten en waar je alle kanten mee op kunt is toch wel : Meringue. Al ben ik nog geen enorm 'spuitwonder' dus de plaatjes die je hier voorbij ziet komen zijn niet allemaal uit mijn 'hand'. Maar oefening baart kunst en ook het kerstthema kan je natuurlijk vervangen voor elk gewenst thema, onderaan het artikel vind je enkele voorbeeld (kerst) en andere mogelijkheden! Dus ga er lekker mee experimenteren! 

Benodigdheden

  • Een grote kom
  • Een spuitzak met eventueel opzetstukjes 
  • Oven
  • Bakpapier
  • Voldoende tijd (duurt wel even)
  • Een mixer
  • Pannenlikken

Ingrediënten

  • 3 eiwitten (alleen het witte gedeelte van een ongekookt ei)
  • Een snuf zout
  • 100 gr suiker (niet te grof) 
  • 90 gr poedersuiker 
  • Optioneel : Sprinkels en kleurstof 

Dit zijn mijn creaties, ik heb uiteindelijk ook nog witte varianten gemaakt (kerstkransjes) maar hier heb ik helaas geen foto's van.   

Wat moet je doen? 

Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.

Stap 1. Verwarm de oven voor op 100 graden, haal de bakplaat eruit en beleg deze met bakpapier. 

Stap 2. ontvet de kom waar je in gaat werken, maar ook de gardes, spatels etc. er mogen nergens vet rest opzitten anders krijg je geen 'schuim' als je met de garde aan de gang gaat. 

Stap 3. Scheidt het eiwit van het eigeel. Zorg dat er geen eigeel meer in het eiwit zit, nog geen spoortje. IK gebruik hiervoor een hele handige lepel die ik via Alie express heb besteld. (1 PC Eigeel Separator Eiwit Scheiding Tool Food grade Ei Tool Keuken Gereedschap Keuken Gadgets Ei Divider|Egg Dividers| - AliExpress

Stap 4. Doe vervolgens de eiwitten en het zout in een kop en klop deze op (dit kan ook via een keukenmachine als je deze hebt). Je dient na een tijdje 'wit schuim' te krijgen, Je kan tijdens deze stap enkele druppeltjes kleurstof toevoegen voor een andere kleur, maar je kan ook kiezen voor wit.  

Stap 5. Voeg vervolgens geleidelijk de suiker toe tijdens het kloppen tot deze 'opgelost is'.

Stap 6. Roer of spatel nu rustig de poedersuiker door het mengsel tot ook deze opgelost is, 

Stap 7. Je kan het mengsel nu in een spuitzak doen maar je kan ook twee lepels gebruiken om vormpjes te maken op het bakpapier van het Meringue mengsel. 

Stap 8. Je kan de vormpjes nu versieren met eventueel sprinkels deze kunnen gewoon mee de oven in, aangezien er niets gebakken wordt maar meer gedroogd. 

Stap 9. Plaats vervolgens de vormpjes inde oven en laat deze 2 uur staan op 100 graden. Na deze 2 uur, zet je de oven uit, laat je de deur dicht en laat je de vormpjes erin staan (ik doe dit meestal 20 minuten tot een half uur). 

Stap 10. Ze zijn nu klaar! Ik vind het leuk om ze in een zakje te doen en uit te delen maar je kan ze ook in een schaaltjes neerzetten of verwerken in een toetje/ijsje. Bewaren kun je ze het beste in bak die je kan afsluiten!

Smakelijk!

Foto's ter inspiratie (kerst)

Foto's ter inspiratie (allerlei thema's)

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.