De babyuitzet wat is onzin en wat kan je niet missen?!

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 14:35

De babyuitzet, elke babywinkel heeft er wel een! En als ouder van je eerste kindje ga je hier enthousiast mee aan de slag maar wat heb je nou echt nodig en wat gebruik je amper? 

Ik neem je graag mee in de wondere wereld van babyaankopen! Dit geldt overigens voor ons vrolijke ventje en de herfstperiode (waarin onze knapperd is geboren). Wellicht dat jou baby wel lekker gaat op bepaalde artikelen, ik geef dus alleen tips!

Wat heb ik echt gebruikt?

  • Kruiken, hebben we beide gebruikt in de kraamweek dus vrij kort. Daarna alleen nog om het bedje op te warmen en bv. in de wagen voor we naar buiten gingen. Je zou dit dus ook goed kunnen lenen van een ander. Ik heb ze uiteindelijk bij de kringloop gehaald (wel nieuwe hoesje erom gekocht) en de ringen in de binnenkant goed gecontroleerd deze vergaan namelijk wel eens waardoor de kruiken gaan lekken. 
  • Badje en 'stoeltje' erin: wij hebben Jeppe eigenlijk alleen in bad gedaan in de eerste maand, In het begin in de tummy tub en daarna in het gewone bad. In het begin gebruik je het soort stoeltje niet maar als de kleine iets groter wordt is dit wel lekker. Uiteindelijk zijn wij heel snel over gegaan op douche met de kleine. Het stoeltje erin is uiteindelijk meer gebruikt, die kan je ook in de wasbak zetten of bv in  een groot bad, maar wij hebben deze ook gebruikt op de grond in de douche. Het badje heb ik geleend, ik zou een volgende keer ook kijken of ik deze van iemand van lenen. Relatief gezien gebruikte wij het badje niet enorm veel. 
  • Lakentjes, dekentjes, hoeslakentjes voor een ledikant wiegje en aankleedkussenhoes. Wat ik vond is dat de aantallen veel te hoog worden aangegeven. Ik had 2 dekentjes (heb er maar 1 gebruikt), met 2 lakentjes voor onder de deken kom je een heel eind en de aankleedkussenhoezen kun je ook goed gebruiken om het matrasje in de wagen en in de wieg. Wat wel belangrijk is om te kijken naar het jaargetij waar je baby in geboren wordt. Wij hebben uiteindelijk 2 dekentjes over elkaar gedaan en daaronder het lakentje. Verder heb ik heel veel gehad aan de witte deken van 'moeders voor moeders'. Daar heeft Jeppe zo'n beetje in geleefd. Voor de mensen die niet meedoen aan moeder voor moeders dit is een witte zachte doek met een hoekje voor het hoofdje, een soort wikkeldoek. 
  • Babykleertjes: ik zou zorgen dat je sowieso een setje maat 44 hebt (vond ik destijds onzin) en wat setjes van maatje 50. Ik had qua maat 44, welgeteld 1 romper dus moest echt naar de winkel. Wij zijn de kraamtijd doorgekomen met 3 rompertjes, en 3 pakjes maat 44 en 1 kleine maat 50. Dit kwam ook meer omdat de kraamhulp elke dag schone kleding wilde aantrekken want heel vies werd Jeppe toen nog niet. Verder is een vestje/jasje bij een ziekenhuisbevalling wenselijk en wil ik je de tip geven: Bambino sokjes van de Kruitvat. Wat een kriem was die eerste week met sokken die om de haverklap uit lagen. De enige sokken die echt blijven zitten zijn die van de Kruitvat. Al moet ik zeggen dat de mini sokjes van de Zeeman ook wel redelijk goed zitten. Verder hoeft je baby er echt nog niet zwaar modieus bij te liggen dus neem ajb zachte pakjes zonder capuchon of andere dingen waar ze 'op' liggen en géén spijkerbroekjes, die tijd komt echt nog wel. 
  • Babymutsjes: wij zijn de kraamweek doorgekomen met 3 mutsjes. ik vond de kleintjes wel echt fijn die bleven goed zitten. 
  • Een handkolf: Ik kocht er een bij de Lidl voor volgens mij 15 euro. Niet wetend of de borstvoeding zou gaan lukken ja of nee. Uiteindelijk heeft dit ding me enorm geholpen tijdens de opstart die niet vanzelf ging, Ik kon afkolven tijdens de stuwing en met de zuignap werd de tepel wat nar boven getrokken waardoor Jeppe beter kon aanhappen. Dit product was zijn geld dus zeker waard. Uiteindelijk ben ik over gegaan op een elektrische kolf maar voor de beginfase was deze prima.
  • Luiers maatje 0, nergens voor nodig dacht ik. Nou Jeppe heeft er 2 maanden mee gedaan en die mini pakjes (bv bij de kruitvat) kosten je ook de kop niet. Volgens mij krijg je ze zelf bij de cadeautas van de Kruitvat als je, je via de website aanmeld als zwangere. Dag 1 thuis had ik alleen maatje 1 en daar verzoop Jeppe in. 
  • Voedingskussen en 2 hoezen:
  • Box en meerdere boxkleden: de box gebruik je in het begin nog niet zo veel, maar naar mate de kleine ouder wordt steeds meer. Het geeft je een  veilig gevoel om de kleine even weg te kunnen leggen. Wij legde ook wel eens het voedingskussen erin met een hoes van het aankleedkussen erom, zo maak je een soort babynestje. Je kan het redden met één boxkleed, wij hebben er 2 maar is geen must. 
  • De mobiel voor boven de box en spiraal voor door de box 
  • Een hemeltje
  • Een luieremmer
  • Starters flessenset
  • Speentjes
  • Thermometer en alcohol
  • Elektrisch wippertje
  • Zwitsal en andere producten 

Wat kan je echt niet missen?

Nummer één daarin is voor mij de hydrofiel doek, groot en klein super handig! De monddoekjes heb ik wat minder vaak gebruikt maar zijn nu weer handig (na een half jaar) als een zachte zakdoek voor snottebellen. De middelmaat is toch echt mijn favoriet. Die gaat altijd mee in de luiertas. De grote variant heb ik alleen gebruikt bij het consultatiebureau en na het douche. Ik heb ze voornamelijk gehaald bij de Zeeman, Wibra en Action, die wisselen geregeld met patroontjes. Ik moet zeggen dat ze wel snel krimpen in de droger. Overigens werden deze dingen vroeger hydrofiele luiers genoemd, scheelt weer een zoektocht. 

Een aantal goede Voedingsbh's als je een poging wilt wagen tot borstvoeding neem dan een aantal goede voedingsbh's (die kun je ook al eerder dragen als je nog zwanger bent). Ik had er één en met die stuwing was eentje met een beugel erin (voorgevormd) echt geen pretje en de Bon prix levert helaas pas na de kraamtijd dus ik heb in dat ding geleefd. Pak lekkere katoenen, zachte (niet voorgevormde). Je borsten krijgen het al zwaar te voorduren. 

 Wat hebben wij niet gebruikt?

  • De lange washand voor onder de douche (je hebt veel meer grip met je blote armen, onze kraamhulp was er ook niet van, uiteindelijk is hij dus niet gebruikt). 
  • De Badthermometer (dit doe je met je ellenboog)
  • Veiligheidsspelden (stonden op de lijst, nooit gebruikt) 
  • Airosleep (dit zal per kindje verschillen, maar wij hebben hem met Jeppe niet gebruikt). 
  • Babysloffen/schoentjes (die schoppen ze uit). 

Dit was ons lijstje, ik denk dat dit per kindje verschilt maar wellicht kan je sommige tips gebruiken. Je moet dingen ook zelf ervaren en het bij elkaar sparen is ook een leuke bezigheid (vooral bij de eerste denk ik). 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.