In steeds meer bakgerechten kom ik het tegen 'voeg een beetje vanille extract toe'. En laat dat nou juist een duur product zijn, dat moet goedkoper kunnen dacht ik en zo ging ik op zoek naar een passend recept.. En wat bleek met maar 2 ingrediënten kan je dit heel goed zelf maken en als het op is kan je er zelfs nog vanillesuiker van maken. Ik zeg: helemaal duurzaam en optimaal gebruik! Het enige wat je nodig hebt ik geduld maar dan kan je een tijdje vooruit.
Benodigdheden
- Een glazen potje/flesje die je goed kan afsluiten
- Scherp mes
- optioneel: een stikker voor erop, voor de datum
Ingrediënten
- Wodka (ik heb bij de slijterij en mini flesje gehaald ik geloof dat het 200 ml was).
- Vanillestokjes (qua stokjes hou je aan als verhouding: 1,5 vanillestokje per 100 ml)
Wat moet je doen?
Stap 1. Snijd de vanillestokjes open (doe dit in de lengte) en stop deze in een schoon potje/flesje (leeg).
Stap 2. Giet vervolgens de wodka erbij, doe dit tot iets onder de rand.
Stap 3. Sluit vervolgens het potje/bakje af met een deksel
Stap 4. Plaats deze op een (bij voorkeur donkere) plek.
Stap 5. Laat het flesje/de pot er 2 maanden staan, het enige wat je om de 2 dagen doet is even schudden.
na 2 maanden kun je zien dat de kleur een stuk donkerder is geworden en is het product klaar voor gebruik. Ik las dat sommige mensen de vanillestokje in het flesje van de wodka erbij stoppen ik las als tip dat je dan wel een beetje wodka uit de fles moeten laten lopen (een scheutje). Ik heb er echter voor gekozen om dit in een ander flesje te doen.
Verder vond ik deze tip: Als je fles leeg is kun je deze eventueel aanvullen met nog wat wodka, maar je zult nooit meer zo’n sterke en goede vanille-extract krijgen als de eerste keer. Een alternatief is : je laat de vanillestokjes drogen (bijvoorbeeld op een bord);. Zijn ze droog dan plaats je ze in een pot suiker, zo mak je zelf vanillesuiker. Zo heb je 2 vliegen in één klap zeg ik maar zo!
Reactie plaatsen
Reacties