'Het' uitstrijkje na je 30e .

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 17:30

30 jaar worden, het voelde voor mij even als echt 'volwassen' zijn, de 20e jaren zijn echt voorbij! Ondertussen al druk geweest met huisje boompjes beestje een echte grote mensen baan, eigen huis en kindjes. Maar vanaf je 30e krijg je ook een oproep om een uitstrijkje te laten maken, alle vrouwen in Nederland krijgen deze oproep tot ze 60 worden. 

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 800 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan. Baarmoederhalskanker is kanker aan het onderste deel van de baarmoeder: de baarmoederhals. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Dit is de reden dat vrouwen in deze leeftijdscategorie een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek krijgen, 

Hoe werkt het en is het verplicht? 

Je krijgt via de post een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken en tegenwoordig kan je ook zelf een thuis test (zelfafname test) afnemen als je het te spannend vind om dit door de dokter of doktersassistente te laten doen. Je bent niet verplicht om deel te nemen maar het wordt wel sterk aangeraden. 

Wat is een uitstrijkje?

Een uitstrijkje is het weghalen van wat slijmvlies via uw vagina. Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Meestal maakt de doktersassistente het uitstrijkje. Zij stelt eerst een paar vragen, bijvoorbeeld wanneer je ongesteld was en of je abnormale afscheiding hebt of pijn. 

Vervolgens kleedt je jezelf van onderen uit (broek en ondergoed uit). Je neemt plaats op de onderzoekstafel met uw benen uit elkaar. De assistente gebruikt voor het onderzoek een spreider (dat wordt een eendenbek genoemd: een instrument dat een beetje lijkt op de snavel van een eend). Ze doet deze voorzichtig in uw vagina: zo kan ze de ingang van uw baarmoeder zien. Ikzelf vind dit echt geen pijn doen, je moet proberen te ontspannen en ze maken hem vaak even wat warmer onder de kraan. Ze zoeken vervolgens de baarmoedermond en gaan vervolgens met een soort 'borsteltje' je vagina in en halen wat slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder af.  Dan is het onderzoek klaar. De afspraak duurt in totaal ongeveer 10 minuten. Ikzelf vond dit 'weghalen' van het slijm de eerste keer best pijnlijk maar de tweede keer (andere assistente) voelde ik er helemaal niets van. Het borsteltje met slijmvlies gaat in een potje naar het laboratorium. Daar wordt het verder onderzocht. Zorg dat je tijdens de afspraak je brief bij je hebt, want de stikkers die daarop verwerkt zitten moeten op het potje. 

Wat wordt er onderzocht? 

  • Er wordt gekeken of er een bepaald virus in het slijmvlies zit: het humaan papillomavirus (HPV). 
  • Er bestaan wel 100 verschillende soorten humaan papillomavirussen. Van die 100 soorten kunnen er ongeveer 12 baarmoederhalskanker geven. Uw uitstrijkje wordt getest op deze 12 soorten.
  • HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.
  • Heeft u het virus niet, dan heeft u bijna geen kans op baarmoederhalskanker.

Mijn ervaring?

Mijn eerste oproep was toen ik zwanger was van Jeppe, als je zwanger bent dan mag je geen uitstrijkje laten maken. Ik mocht een half jaar na mijn bevalling van Jeppe pas een afspraak maken. Dit heb ik dan ook netjes gedaan en ik heb gekozen voor een uitstrijkje bij de doktersassistente. Ik ging er heel relaxt heen, was er totaal niet bang voor. Echter maakte de assistente me een beetje bang voor omdat ze zei dat ze het zelf erg veel pijn vond doen en dat ze altijd na moest bloeden, ook de afname ging vrij hardhandig en deed zeer. Ik verloor dan ook wat bloed na de afname. 

Eerste uitslag 

Vervolgens werd ik na 1,5 week om 17.00 uur gebeld (in de auto op weg naar huis) maar ik miste de oproep. Op de voicemail de dokter die graag telefonisch met de in contact wilde komen. Ik wist dit gaat over het uitstrijkje dan is het niet goed... heel zenuwachtig belde ik terug. Bleek de praktijk al gesloten, ik heb al 10 x geprobeerd te bellen maar helaas niemand nam op. Helemaal op van de zenuwen ging ik de avond in. De volgende ochtend belde ik direct en bleek inderdaad dat het virus bij mij ontdekt was. Nog geen afwijkende cellen maar wel het virus. Ik zou na een half jaar opnieuw opgeroepen worden, er was nog geen reden voor paniek. Het virus kon ook 'opgelost' worden door het lichaam zelf dus ik moest echt gewoon geduld hebben. Mijn uitslag was dus: 

  • Wel HPV en geen afwijkende cellen, ongeveer 6 van de 100 vrouwen krijgt deze uitslag

Ik vond dit best wel vervelend en was er echt even verdrietig over, maar ik moest toch echt wachten en na een half jaar opnieuw getest te worden. Ondertussen zijn we al een hele tijd verder want na een half jaar bleek ik zwanger van Fien en na de bevalling van Fien moest ik weer een half jaar wachten. Afgelopen week heb ik een 'nieuw' uitstrijkje laten maken, nu is het 3 weken wachten tot de uitslag en ik ben heel benieuwd en hoop dat mijn lichaam het zelf heeft kunnen oplossen. 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.