Recept en uitleg : Kefir Water

Gepubliceerd op 30 januari 2025 om 10:34

Kefir? 

Sinds enkele jaren horen we steeds vaker over Kefir en inmiddels is dit ook in de meeste supermarkten terug te vinden.  Het goedje staat bekend als een gezonder alternatief voor ‘gewone’ zuivel en wordt geprezen als een waardevolle toevoeging aan je (dagelijkse) voeding en de geweldige werking voor de darmen.  Maar wat maakt Kefir eigenlijk zo bijzonder en kloppen al die gezondheidsvoordelen?

 

Tijdens mijn cursus zuurdesem kwam ik voor het eerst in aanraking met Kefir en dan niet de melk variant maar de variant met water oftewel water Kefir. We konden tijdens de lunch een lekker drankje nemen een soort limonade en dit bleek Kefir water te zijn (een soort limonade). Dit smaakte destijds zo goed dat ik dacht dit wil ik zelf ook gaan maken en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds enthousiast. In deze blog duik ik in de wereld van water Kefir (kleine spoiler: het is écht de moeite waard!).

 

Lees snel verder en ontdek in deze blog wat Kefir zo speciaal maakt, wat het voor je gezondheid kan betekenen en hoe je er zelf mee aan de slag kan gaan!

Wat is kefir? 

Even een lesje geschiedenis! Je zal misschien wel denken, ‘Wat is kefir?’ Kefir is een probiotische drank het goedje wordt ook wel de ‘drank van de 100 jarigen' genoemd. Waarom? Omdat Veel mensen die hun hele leven kefir dronken ontzettend oud werden, daar heet Kefir deze naam aan te danken. Waar komt het vandaan? Kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, een gebied bij de grens met Georgië. Pas aan het begin van de negentiende eeuw werd kefir over de rest van de wereld populair.

Wat is Melkkefir? 

Hoewel zowel melkkefir als waterkefir vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden, is melkkefir in Nederland veel populairder dan waterkefir. Dit zal te maken hebben met het feit dat we een echt zuivelland zijn. Melkkefir is een zuiveldrank die ontstaat door de fermentatie van melk met melkkefirculturen. Tijdens dit proces wordt de melk iets dikker en krijgt het een iets wat zure smaak, vergelijkbaar met volle yoghurt. Naast de verandering in textuur en smaak, verrijkt fermentatie de melk met waardevolle probiotische bacteriën, zoals Lactobacillus caucasus en de kefyr-bacterie. Deze micro-organismen spelen een essentiële rol in een gezonde darmflora en kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering.

Wat is waterkefir?

Nu we hebben uitgelegd wat melkkefir is, duiken we dieper in op waterkefir. Wat is dat dan weer? Zoals eerder genoemd, zijn de gezondheidsvoordelen van melkkefir en waterkefir vergelijkbaar. Het is maar wat je lekkerder vind, ben je meer van de zuivel of ben je meer van het water of ben je een echte fan en maak je gebruik van de beide. Het grootste verschil tussen de twee zit in de basis: waar melkkefir op melk wordt gemaakt, wordt waterkefir bereid met water. Dit maakt waterkefir een uitstekend alternatief voor wie geen zuivel consumeert omdat hij/zij dit bijvoorbeeld niet lekker vind maar denk ook aan het feit dat sommige mensen veganistisch zijn.. Daarnaast kan je waterkefir meer vergelijken met een soort limonade dan wel frisdrank.  Net als melkkefir is waterkefir een probiotische drank die rijk is aan waardevolle bacteriën, zoals Lactobacillus caucasus en de kefyr-bacterie. Deze micro-organismen ondersteunen een gezonde darmflora en kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering. Wetenschappelijk onderzoek suggereert bovendien dat regelmatige consumptie van kefir, zowel op basis van melk als water, tal van gezondheidsvoordelen kan opleveren. Ik zeg doen! 

Hoe werkt het? 

Aangezien ik alleen nog maar aan de slag ben gegaan met waterkefir, kan ik je alleen meenemen in de wonderen wereld van water Kefir. 

Wat heb je nodig? 

  • Kefirwaterkorrels (ongeveer 80 gram) 
  • Water (1 liter) 
  • Biologische suiker (40 gram) 
  • Een weckpot
  • Vers fruit of limonade (optie: fruit uit de vriezer)  
  • Een plastic fles (bijvoorbeeld een lege spa fles)
  • Een zeef, je zou ook een theedoek of kaasdoek kunnen gebruiken. 

Hoe kom je aan Kefirkorrels?

Ik ben gaan zoeken op internet en vond overal gedroogde korrels deze kun je gewoon kopen en laten opsturen, hier heb ik echter geen ervaring mee. Ik ben uiteindelijk gaan kijken op Marktplaats en vond daar een dame die haar 'overschot' aanbood zo'n 80 a 90 gram in een flesje water voor €3,00 euro. Dit heb ik opgehaald! 

◈ Wat te doen op dag 1. 

Neem een weckpot en vul deze met 1 liter kraanwater. Roer er 40 gram suiker door totdat deze volledig is opgelost. Voeg vervolgens 80 gram waterkefirkorrels toe. Sluit de weckpot en schud deze kort, zodat er wat zuurstof bij komt. Zet de pot op een warme plek buiten de koelkast, bijvoorbeeld bovenop een kast. En dat is het! Voor nu hoef je even niets meer te doen.

 

◈ Wat te doen op dag 3. 

Na minimaal twee dagen (langer mag ook) is het tijd om de waterkefir te scheiden van de kefirkorrels. Giet de gefermenteerde drank in een plastic fles. Waarom plastic? Omdat er druk ontstaat tijdens de tweede fermentatie en een glazen fles hierdoor kan breken.

Nu kun je extra smaak toevoegen! Voeg bijvoorbeeld vers fruit of andere ingrediënten toe, zoals:

Goede opties:

  • Citroen (zorgt voor extra prik)
  • Aardbeien of blauwe bessen
  • Siroop (zelfgemaakt of uit de winkel)
  • Bevroren fruit

Minder geschikt:

  • Kiwi
  • Mandarijn
  • Banaan

Experimenteer met smaken

Probeer verschillende combinaties om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt. Mijn favoriet? Zelfgemaakte aardbeiensiroop, gecombineerd met blauwe bessen en een schijfje citroen!

 

En dan?

Sluit de fles goed af en schud even. Laat de fles vervolgens minimaal twee dagen buiten de koelkast staan. Je zult merken dat er steeds meer druk op de fles komt te staan. Na twee dagen haal je het fruit eruit en zet je de fles in de koelkast. Zodra de drank goed koud is, kun je ervan genieten!

 

Wat doe je met de Kefirkorrels?

Begin gewoon opnieuw! Doe de korrels weer in een weckpot met 1 liter water en 40 gram suiker – en zo maak je de volgende fles!

 

Belangrijke aandachtpunten : 

  • Waterkefir heeft een lichtzure geur (al vindt mijn vriend het behoorlijk stinken, ieder zijn ding😉).
  • Er kunnen witte vlokken in de fles ontstaan; dit is normaal en geen teken dat het bedorven is.
  • Omdat het een gefermenteerd drankje is, gebruik je zintuigen: ruik en proef! Als het niet goed ruikt of smaakt, vertrouw dan op je gevoel. Ik heb ooit een fles weggegooid omdat ik het niet vertrouwde, maar meestal gaat het gewoon goed.

Ik drink mijn waterkefir binnen één week nadat deze in de koelkast is gezet, maar mogelijk blijft het nog langer goed, experimenteer! 

Ervaring? 

Ik drink het zelf nu al een aantal maanden, de ene week wat meer dan de andere week. Ik ben echt fan, naast dat ik het gewoon erg lekker vind kan ik goed naar de wc en voel ik me er goed door. Iedereen is hier al ziek geweest en ik heb als enige overgeslagen dus mijn immuunsysteem lijkt zeker verbeterd. Verder geef ik mijn kinderen ook af en toe een glas, vooral Fien vind het ook echt lekker. Op dit moment ben ik op het punt dat ik me verder wil gaan verdiepen in fermatteren en aan de slag wil met andere dranken denk aan melkkefir en Kombucha (een gefermenteerde thee). Er zullen dus nog wel meer blogs over dit onderwerp volgen! 

Veelgestelde Vragen

Verhoudingen

Verhouding: Ik hou altijd de verhouding 1 liter, 80/90 gram kefirkorrels en 40 gram suiker aan. Naar mate de kefirkorrels groeien want dat doen ze  kun je iets meer suiker toevoegen (daar voeden ze zich mee). Wanneer na twee weken (ongeveer) de hoeveelheid vermenigvuldigd is 

 

 

Wat doe je met een overschot? 

Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Je kan ze weggooien, weggeven aan iemand anders, een andere pot mee aanmaken maar het schijnt dat sommige mensen ze ook gewoon opeten (geen ervaring mee). Verder zou je een overschot ook kunnen laten opdrogen zodat je een eventueel voorraadje hebt.

 

Hoe droog je Kefirkorrels?

Leg de kefirkorrels op een droge keukenhanddoek in een goed geventileerde ruimte (niet te koud). Leg ze bij voorkeur op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan drogen. De kefirkorrels zullen binnen de 3 tot 5 dagen droog zijn.

kanttekening: Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd 

 

 

 

Hoeveel kefir mag je per dag drinken?

Hier zit geen maximum aan maar als je niet eerder kefir hebt gedronken, is het verstandig om dit op te bouwen. Toen ik begon zat ik de eerste dagen echt veel vaker op de wc dan normaal. Mijn stoelgang ging vrij snel! naarmate je lichaam eraan went (ongeveer 2 weken) dan neemt dit weer af. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je niet naar de wc kunt. Let wel op: Als je in één keer veel probiotica binnen krijgt, dan kan het zijn dat je last krijgt van klachten zoals diarree en misselijkheid. Bouw het drinken van kefir dus langzaam op. 

 

Hoe kom je aan waterkefir korrels? 

Ik ben gaan zoeken op internet en vond overal gedroogde korrels deze kun je gewoon kopen en laten opsturen, hier heb ik echter geen ervaring mee. Ik ben uiteindelijk gaan kijken op Marktplaats en vond daar een dame die haar 'overschot' aanbood zo'n 80 a 90 gram in een flesje water voor €3,00 euro. Dit heb ik opgehaald! 

 

Moet je perse om de 2 dagen voeden of kan je de Kefir ook langer laten rijpen? 

Ja, ik laat soms de korrels in het water wel een week staan voor ik de het water scheidt van de korrels en vers fruit toevoeg. Het schijnt dat je elke 2 weken dient te voeden (met nieuwe suiker) maar ik doe dit eigenlijk wel wekelijks dus ik heb geen ervaring met twee weken. 

 

Hoe activeer je gedroogde korrels?

  • Giet 100 ml water in een (weck)pot
  • Gooi de korrels in het water
  • Voorzichtig doorroeren 
  • De deksel leg je los (niet gesloten) op de weckpot
  • Na 24 uur in een zeef afgieten en afspoelen met lauw water (niet te heet) 
  • Dit 7-14 dagen herhalen

kanttekening: Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd 

 

Wat zijn de voordelen van Kefir?

Kefir helpt bij de spijsvertering en het bevordert een gezonde darmflora. Naast probiotica bevat kefir ook nog eens veel vitamines en mineralen. Denk aan :  magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2. Kefir kan daarnaast een positief effect hebben op je immuunsysteem en huidverbetering.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.